Activiteiten Jacob de Wit

 
 
Detail plafond ‘De terugkeer van Diana van de jacht’ uit 1731  Herengracht 475 AmsterdamDe kunstgalerij van Jan Gildemeester Jansz, Adriaan de Lelie, 1794 - 1795 col. Rijksmuseum

Detail plafond ‘De terugkeer van Diana van de jacht’ uit 1731 Herengracht 475 Amsterdam

De kunstgalerij van Jan Gildemeester Jansz, Adriaan de Lelie, 1794 - 1795 col. Rijksmuseum

AT5 Straten van Amsterdam Mr. Visserplein

AT5 Straten van Amsterdam Mr. Visserplein

Mozes en Aäronkerk tijdens aanleg Daniel Meijerplein juli 1967. foto Stadsarchief A’dam

Mozes en Aäronkerk tijdens aanleg Daniel Meijerplein juli 1967. foto Stadsarchief A’dam

Natekening Annunciatie Mozes & Aron kerk 1741 Stadsarchief A’dam

Natekening Annunciatie Mozes & Aron kerk 1741 Stadsarchief A’dam

 
Buitenplaats Huis Singraven

Buitenplaats Huis Singraven

Lezing Huis Singraven Henk Dijkstra

Lezing Huis Singraven Henk Dijkstra

Lezing Huis Marseille, Dr. Gregor Weber en Henk Dijkstra

Lezing Huis Marseille, Dr. Gregor Weber en Henk Dijkstra

De Telegraaf, 7 januari 2020

De Telegraaf, 7 januari 2020

Expositie Jacob de Wit van 29 maart t/m 30 april 2022 in de Amstelkerk

Activiteiten 2022

De expositie Jacob de Wit, op zoek naar een vergeten meester-schilder’ gaat eind maart van start! Van 29 maart t/m 30 april 2022 is in de Amstelkerk van Stadsherstel Amsterdam de expositie te bezichtigen en kunt u 5 verschillende wandelroutes volgen. Zo treedt u in het spoor van Jacob de Wit door Amsterdam.

Speciale activiteiten gedurende de tentoonstelling :

12 april lezing Vrienden Stadsherstel Amsterdam, Amstelkerk Amsterdam

23 april lezing en wandeling Vereniging Hendrick de Keyser, Huis Bartolotti Amsterdam

24 april wandeling Vrienden Stadsherstel Amsterdam, Amstelkerk Amsterdam

29 april wandeling schuilkerken Erfgoed festival studenten Reinwardt Academie Amsterdam

17 mei Lezing Oudheidkundig genootschap Niftarlake op buitenplaats Gunterstein te Breukelen.

Lezing ‘De zoektocht naar Jacob de Wit en de Utrechtse buitenplaatsen.

In een aantal Utrechtse buitens bevinden zich een aantal Witjes en plafonds van Jacob, schilder Jacob ze zelf of zijn ze later gekocht en herplaatst?

Activiteiten 2021

Vanwege de verscherpte Corona-maatregelen moesten we in 2021 helaas twee maal de expositie Jacob de Wit, op zoek naar een vergeten meester-schilder’ uitstellen. De tweede uitgestelde expositie stond gepland van 23 nov 2021 t/m 16 jan 2022 in de Amstelkerk te Amsterdam.

Stichting Jacob de Wit en Stadsherstel Amsterdam hebben dit gezamenlijk besloten. Mede omdat de expositie onder deze omstandigheden niet volledig tot zijn recht komt en er maar zeer beperkt bezoek en activiteiten mogelijk zouden zijn.

De activiteiten beperkten voor de stichting beperkte zich hierdoor alleen tot het digitaliseren veilinggegevens van Jacob de Wit werken uit collectie Hofstede de Groot van het RKD in Den Haag. En onderzoek in de digitale collecties van Duitse en Nederlandse museumcollectie voor de voorbereiding van de expositie en de wandelroutes.


Activiteiten 2020

Wandelroute Meesterschilder OMD Amsterdam, 12 en 13 september 2020

Tijdens Open Monumentendag Amsterdam, op 12 en 13 september kon het publiek met de wandelroute Meesterschilder Jacob de Wit langs bijzondere panden lopen en zelfs bezoeken. De route Meesterschilder Jacob de Wit besloeg 3,3 km door de binnenstad en men kon 6 bijzondere Amsterdamse monumenten bezoeken, waarvoor Jacob de Wit bijzondere kunstwerken maakte. Zo was voor het eerst sinds lange tijd Herengracht 475 te bezichtigen. Hier bevindt zich in de achterzaal nog steeds het grote plafondschilderij ‘De terugkeer van Diana van de jacht’ uit 1731. Daarnaast maakte Isaac de Moucheron 4 Italiaanse fantasie landschapsschilderijen voor op de wanden van de voorkamer en ontwierp beeldhouwer Ignatius van Logteren het indrukwekkende trappenhuis en de lange gang met verschillende beelden en stucreliëfs. Zie op onze website onder OMD-route de toelichting van de panden.

Jacob de Wit op AT5

In het programma De straten van Amsterdam van omroep AT5, werden de twee altaarstukken van Jacob de Wit in de Mozes en Aäronkerk en de graffiti kunstwerken in de tunnels van het Mr. Visserplein in Amsterdam besproken. Wereldberoemd graffiti-artiest Aileen Middel, beter bekend als 'Mickey', maakte hier haar vroege werken. Wat hebben deze twee legendes met elkaar gemeen? Kun je kunst van de straat met kunst uit de kerk vergelijken? Zie de link voor de aflevering. https://www.at5.nl/artikelen/e28196/

Twee altaarstukken van Jacob de Wit bevinden zich nog in de Mozes en Aäronkerk, hij maakt voor de naastgelegen pastorie nog 43 schilderijen. De kerk stond in de tijd van Jacob bekend als het katholieke "Paradiso" van Amsterdam. De kerkdiensten werden muzikaal begeleid door een koor met orkest. In 1749 trad de grootvader van Beethoven ooit op, die hier als musicus van de Grootvorst van Keulen, een prachtige solo gaf. De prachtige muziekoptredens bij de diensten trokken veel bezoekers en de kerk was zeer belangrijk in het muziekleven in Amsterdam. Dat Jacob één van de twee verdwenen plafondschilderijen in de kerk de titel ‘De Muziek’ gaf is dan ook niet verwonderlijk. Na de verbouwing van de kerk en de pastorie in de negentiende eeuw, zijn de twee plafonds samen met 7 andere schilderijen helaas verdwenen.

De twee altaarstukken Annunciatie (1732) en Kruisiging (1725) die Jacob schilderde bevinden zich echter nog steeds in de kerk. De altaarstukken werden afhankelijk van de verschillende Bijbelse dagen beurtelings getoond in het altaar. De 43 kunstwerken in de pastorie zijn na de sloop van het pand in de jaren ‘70 verspreid geraakt over diverse musea.


Lezing Echte Witjes op buitenplaats Huis Singraven, het Twentse Downton-Abby? 15 maart 2020

Een lezing over de Witjes van Jacob de Wit op buitenplaats Huis Singraven te Denekamp, zondag 15 maart 2020 door Henk Atze Dijkstra van Stichting Jacob de Wit 2020

In de lezing over meester-schilder Jacob de Wit werd stil gestaan het grote oeuvre en de aanwezige Witjes in Huis Singraven, die werden verzameld door de excentrieke laatste bewoner, Willem Frederik Jan Laan (1891-1966). Hij hield het familielandgoed tot aan zijn dood in stand en vormde de bijzondere kunstcollectie. Deze is nu nog steeds te zien in de verschillende stijlkamers. Een bijzonder bijna Engels landgoed in Twente!

 

Lezing Een Meester-schilder in Huis Marseille, museum voor Fotografie Keizersgracht 401 Amsterdam, 2 februari jl.

Op 2 februari jl. ging in Huis Marseille museum voor Fotografie, de eerste lezing van de reeks lezingen van start in het kader van het herdenkingsjaar. De lezing werd gegeven door auteur Dr. Carolien Hanken en Dr. Gregor Weber van het Rijksmuseum. Hierbij stond het verhaal van Jacobs’ opdrachtgever en bewoner van Huis Marseille centraal en de verdwijning en de terugplaatsing van het plafondschilderij Apollo, Minerva en de negen muzen uit 1731. De lezing gaf een bijzonder inzicht in de bijzondere bewonersgeschiedenis van het monumentale pand en daarnaast heeft een getoonde ontwerptekening van Jacob heeft een aanknopingspunt gegeven tot nader onderzoek om twee nog missende kunstwerken van Jacob in Huis Marseille terug te vinden. Klik hier voor meer info


Geannuleerd Vrije Academie lezingen 24, 25 en 26 april in het Cromhouthuis Amsterdam

Lezingen i.s.m. het Bijbelsmuseum Amsterdam en de Vrije Academie in het Comhouthuis, Herengracht 366 Amsterdam, zijn i.v.m. de Coronacrisis geannuleerd.

De geplande Jacob de Wit Expo in de Amstelkerk Amsterdam van dec 2020 is verplaatst naar 22 november 2021 t/m 7 januari 2022

 

Activiteiten 2019

Onderzoek Witjes aanmeldingen met Witjes check-commissie op 6 februari, 6 juni en 27 november 2019

Open Monumentendag Amsterdam, 14 en 15 september

Publicatie Een Katholiek netwerk, Ons Amsterdam jaargang 71, 6 juni 2019

Onderzoek/inventarisatie tekeningencollectie Jacob de Wit Kupferstichkabinett Staatsliche Museum Berlijn

Onderzoek Amsterdamse opdrachtgevers Jacob de Wit

Activiteiten 2018

Jacob de Wit Weken Amsterdam Museum Bijbelsmuseum/Cromhouthuis 31 augustus t/m 16 september

Open Monumentendag Amsterdam 8 en 9 september 2018

Lezing Stadsherstel Amsterdam 8 november 2018

Stan Huijgens Journaal De Telegraaf, 21 februari 2019

Stan Huijgens Journaal De Telegraaf, 21 februari 2019

Stan Huygens Journaal, De Telegraaf 21 augustus 2018
Open Monumentendag Amsterdam 2018

Open Monumentendag Amsterdam 2018

Activiteiten 2017

Parool lezing augustus 2017 De Duif

Open Monumentendag Amsterdam september 2017

Lezingen september Bazel

Op zoek naar de ware Jacob, in Herengracht 466, 476 en De Bazel

Kick-Off bijeenkomst Bijbelsmuseum/Cromhouthuis

Kick-Off bijeenkomst Bijbelsmuseum/Cromhouthuis

19 december 2016

Op 19 december 2016 startte de stichting met een Kick-Off bijeenkomst waarbij kenners en erfgoedinstellingen werden gevraag hoe de zoektocht naar de werken van Jacob de Wit kan worden vormgegeven.