Museum-route, in 1000 stappen langs verdwenen kunstwerken en ontdek Jacob zijn werken in het Rijksmuseum

Loop in 1000 stappen langs 4 grachtenpanden en ontdek digitaal de verdwenen kunstwerken van Jacob en ontdek zijn bewaarde werken in de collectie van het Rijksmuseum. 

In de afgelopen 300 jaar zijn veel kunstwerken van Jacob op drift geraakt. Door nieuwbouw van katholieke kerken in de negentiende eeuw zijn veel huiskerken verdwenen. In veel steden in Holland en Utrecht worden de interieurs van grachtenhuizen en stadspaleizen aangepast door verbouw voor  functies of nieuwe interieurstijlen. In de negentiende en twintigste eeuw verliezen de huizen hun oorspronkelijke woonfunctie door verkoop en verbouw tot kantoor. De eigenaren lieten bijzondere interieuronderdelen demonteren en ze herplaatsen in hun buitenplaatsen of nieuw gebouwde villa’s.

De schilderijen die Jacob maakte voor de buitenplaatsen van zijn opdrachtgevers werden vaak al snel verhandeld of verplaatst naar andere buitens omdat de buitens maar kort in eigendom bleven aangezien het kostbare seizoen woningen waren. Als eind negentiende eeuw de buitenplaatsen meer permanente bewoond worden en van meer comfort worden voorzien, worden de interieurs vaak verrijkt met verplaatste en geveilde werken van Jacob de Wit.

In periode van WOII zijn veel schilderijen uit interieurs geroofd en zoekgeraakt. Helaas zijn ook een aantal werken van Jacob door de beschietingen en branden verloren gegaan. Jacob zijn schilderijen waren ook zeer geliefd bij de bezetter en na WOII zijn een aantal van zijn werken uit het zicht geraakt en niet meer getraceerd.

Ook door de latere stadsuitbreidingen zijn veel panden in de steden gesloopt maar zijn gelukkig dankzij oplettende burgers zijn veel ontmantelde interieurs aan musea geschonken, zoals het plafondstuk uit Leiden dat sinds 1912 in het Mauritshuis hangt. Maar ook in de collectie van het Rijksmuseum zijn vele schilderijen van Jacob te bewonderen.

Voor alle afbeeldingen en teksten geldt: copyright ©️Stichting Jacob de Wit en/of beherende instellingen

Info bezoek Rijksmuseum (Museumstraat 1)

Openingstijden:
Ma - Zo 9.00 - 17.00

Toegang:
Kinderen t/m 18, Museumkaart, I Amsterdam City Card, ICOM, Amsterdamse Stadspas, Vereniging Rembrandt, KOG, VVAK, BankGiro Loterij VIP-KAART, Vrienden van het Rijksmuseum gratis

CJP, EYCA € 10. Anders: Volwassenen € 20,00

Let op! Online tickets kopen voor een starttijd toegang

<